Пица Маргарита
3 шоље брашна
1/2 сувог квасца
1/2 соље млаке воде
1 кашикица соли
Преко теста:
3 свежа и врло зрела парадајза
1 лопта свежег моцарела сира
маслиново уље
мало соли
свеж босиљак (једна везица)
Припрема:
Од припремљених састојака умесити тесто средње мекоће, увити га у пластичну фолију и оставити да одстоји у фрижидеру неколико сати а може и преко целе ноћи. Пре употребе тесто још једном лагано премесити на столу (при том руке и сто посути брашном да се не би лепило). Сада направити лоптицу, мало је уваљати у брашно и развући оклагијом. Тесто одмах положити у подмазан плех.
Да би се парадајз лакше ољуштио ставите га у дубљу посуду, у другој посуди добро загрејте воду и њоме прелијте парадајз. Сачекајте 10-так минута, одлијте воду, сачекајте још неки минут да се парадајз прохлади па га ољуштите. Сада га исецкајте на ситне комаде и пропасирајте виљушком.
Након тога у одговарајућу посуду налити мало маслиновог уља, додати парадајз, посолити и продинстати док се мало не згусне (да добије густину соса). Овим сосом од парадајза премазати пицу, од горе положити кришке моцарела сира и пицу пећи у јако загрејаној рерни (20-25 минута).
Чим је пица печена и још врела посути је свежим листовима босиљка.
Пица Каприћоза
1/2 кг оштрог брашна
1/2 шољице од кафе уља
1/2 кесице сувог квасца
мало соли
мало шећера
млаке воде по потреби
За пелат
мало соли
мало шећера
мало уља
оригано
Преко теста:
300 гр качкаваља200 гр сецкане шунке
200 гр свежих печурака
оригано по укусу
Припрема:
Тесто за пицу припрема се тако што се сви састојци помешају а вода додаје по потреби да би се умесило тесто као за хлеб, ни превише мекано а ни превише тврдо. Тесто се може чувати у фрижидеру неколико дана. У уљем подмазан плех тесто затим развући на ширину плеха и на крајевима направити мало задебљање.
За пелат помешати све потребне састојке и њиме премазати тесто.
Након тога прво посути 150 грама ренданог качкаваља, преко њега иде шунка па на листиће сецкане печурке.
Пицу пећи у максимално загрејаној рерни. Свега неколико минута пред крај печења преко пице посути остатак качкаваља који треба само да се истопи.
Када је пица готова посути је од горе ориганом по жељи. Овај рецепт можете употпунити и маслинама.
А сада назад!
No comments:
Post a Comment